Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Dit is hoe je een reddingsdeken gebruikt

Dit is hoe je een reddingsdeken gebruikt

Je hebt het vast wel eens gezien in een serie of film: een slachtoffer wordt uit het water gehaald en krijgt een speciaal soort deken over zich heen. Dit is een reddingsdeken. Maar hoe gebruik je een reddingsdeken? Het lijkt eenvoudig, maar misschien is er een addertje onder het gras? Dat laatste niet echt. Maar je moet wel begrijpen hoe een reddingsdeken werkt om hem goed te kunnen gebruiken. Wij leggen het je uit.

Een reddingsdeken gebruik je tegen onderkoeling of verkoeling

Een reddingsdeken gebruik je tegen onderkoeling. Dat wist je waarschijnlijk al. Bijvoorbeeld aan de hand van het voorbeeld dat wij gaven in de inleiding. Iemand die lange tijd in koud water heeft gelegen, kan van onderkoeling worden gered door een reddingsdeken. Maar: een reddingsdeken kan ook juist verkoelen. Hoe zit dit precies?

Reddingsdekens hebben twee verschillende zijden. Een zilverkleurige en een goudkleurige kant. Welke kant je naar boven toe doet, bepaalt de functie van de reddingsdeken. Plaats je de reddingsdeken met de zilverkleurige kant naar boven, dan zorg je voor verkoeling van het slachtoffer. Dit omdat de zilveren kleur hitte reflecteert. Plaats je de reddingsdeken met de zilverkleurige kant naar beneden, dan warm je een slachtoffer juist op. De goudkleurige kant die dan naar boven ligt, absorbeert warmte terwijl de zilverkleurige kant op het lichaam de eigen lichaamswarmte weer terugkaatst.

Kortom: het onderkoelde slachtoffer krijgt de reddingsdeken met met de zilveren kant naar beneden en het slachtoffer van oververhitting krijgt ‘m met de zilveren kant naar boven. Het is belangrijk om het slachtoffer zo volledig mogelijk met de deken af te dekken. Zeker bij onderkoeling is het belangrijk om het slachtoffer stevig in te wikkelen.

Of bedoel je misschien een branddeken?

Je weet nu hoe je een reddingsdeken gebruikt. Maar misschien was je op zoek naar een ander antwoord. Misschien bedoel je met een reddingsdeken een branddeken? Mensen verwarren deze termen nog wel eens.

Hier lees je alles over de branddeken.

Bestel in onze webshop

Heb je een goed reddingsdeken nodig (of een branddeken)? Deze vind je in onze webshop. Het is altijd verstandig om voor noodgevallen een reddingsdeken in huis te hebben. Om de kosten hoef je het niet te laten.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company