Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Hoe oud mag een brandblusser zijn?

Hoe oud mag een brandblusser zijn?

Stel dat je bij een brand een brandblusser pakt die vijftien jaar oud blijkt te zijn. Mag dat wel? Hoe oud mag een brandblusser zijn?

Het antwoord is: 20 jaar. Let wel: een brandblusser moet 20 jaar na de productiedatum verplicht vervangen worden. Dit betekent dat als je een nieuwe brandblusser koopt die twee jaar in de voorraad van de verkopende partij heeft gelegen, je nog 18 jaar overhoudt.

Waarom mag een brandblusser maximaal 20 jaar zijn?

Dat er gekozen is voor een maximale levensduur van brandblussers, zal waarschijnlijk geen verrassing zijn. Bij brandblussers staat uiteraard veiligheid voorop. Er is bepaald dat na twintig jaar die veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden. Zoals alle producten is natuurlijk ook een brandblusser aan slijtage onderhevig. En hoewel een brandblusser een stevig apparaat is, kan ook deze na verloop van tijd mankementen gaan vertonen. Zo kan het blusmiddel aan effectiviteit inboeten, kan er te veel druk verloren gaan of kunnen onderdelen beschadigd raken.

Hoe oud mag een brandblusser zijn als je hem regelmatig controleert?

Voor bedrijven geldt een controleplicht voor brandblussers. Elke brandblusser in de organisatie moet voorzien zijn van een geldig keuringsbewijs. Hoe vaak je de brandblusser moet keuren, hangt onder andere af van de risico’s in het bedrijf. Maar ook wanneer je aan de keuringsverplichtingen voldoet, blijft de maximale levensduur van twintig jaar van kracht. Dit betekent dat ook een brandblusser die voor het negentiende jaar op rij wordt goedgekeurd het jaar erop moet worden vervangen.

In de praktijk zal het ook weer sterk van de omgeving afhankelijk zijn of een brandblusser überhaupt twintig jaar meegaat of niet. In veel omgevingen is de kans (helaas) vrij groot dat de brandblusser binnen twintig jaar een keer nodig is. Hierna wordt deze uiteraard vervangen.

Nieuwe brandblussers aanschaffen

Is het tijd om nieuwe brandblussers aan te schaffen? Bij ARBO winkel vind je alle soorten brandslanghaspels, poederblussers en schuimblussers.

Reacties

 • Placeholder

  A.H. Klein Obbink

  08 / 04 / 2024

  Goedemorgen,

  ik heb 5 brandblussers die gekeurd moeten worden. Waar
  kan ik dat in Nieuwegein laten doen?

  vriendelijke groet,
  Lex Klein Obbink

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company