Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Hoe vaak verband verschonen?

Hoe vaak verband verschonen?

Verband biedt bescherming. Wanneer je een wond hebt opgelopen waarbij een pleister niet voldoet, of wanneer het belangrijk is dat de wond niet verkleeft, gebruik je verband. Vaak in combinatie met vet gaas. Zo geneest je wond, ten minste: wanneer je het verband ook vaak genoeg verschoont. Wanneer je verband te lang laat zitten, loop je kans op infecties. De wond kan gaan ontsteken en dan ben je alleen nog maar verder van huis. Hoe vaak moet je verband verschonen?

Hoe vaak moet je verband verschonen? In principe dagelijks

Het is belangrijk dat je wond goed geneest. Daarvoor moet deze schoon blijven. In principe moet je daarom verband dagelijks verschonen. Zeker in het begin en bij een wond die nog niet helemaal dicht is. Heeft zich overal op de wond al een korst gevormd, dan zou je om de dag of drie keer per week kunnen verschonen. Maar waarom zou je dat risico nemen?

Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.

Waarom moet je zo vaak verband verschonen?

Zoals wij zojuist al schreven: wonden kunnen infecteren. Een wond, zeker met verband er overheen, is een aangename plaats voor bacteriën. Door dagelijks schoon verband over de wond aan te brengen, zorg je ervoor dat de bacteriën geen kans krijgen om een infectie te vormen. Neem altijd het zekere voor het onzekere. Een vervuilde wond is niet altijd als zodanig zichtbaar of herkenbaar.

Een tweede reden waarom je het verband het beste dagelijks kunt verschonen, is omdat het zo niet de kans krijgt om aan de wond vast te gaan kleven. Verband dat verkleeft aan de wond is niet alleen pijnlijk bij het verwijderen, het zorgt er ook voor dat genezing langer duurt. Wanneer je het verband eraf trekt, loop je namelijk het risico dat de wond weer open gaat.

Zorg voor voldoende verband

Zorg er dus voor dat je over voldoende verband beschikt om dit dagelijks te kunnen verwisselen. Zo zorg je voor een snelle en goede genezing van de wond. Bij ARBO winkel kun je het gewenste verband bestellen.

Reacties

 • Placeholder

  Jolanda de Graaf

  10 / 02 / 2024

  Goedendag, uw advies wat betreft wondzorg strookt totaal niet met de evidence based behandeling die in de moderne wondzorg wordt toegepast! Misschien goed om je hier eens in te verdiepen. Hartelijke groet Jolanda de Graaf, wondverpleegkundige VenArt

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company