Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wanneer is een veiligheidshelm verplicht?

 • Door Mark
 • 21 / 10 / 2020 1
Wanneer is een veiligheidshelm verplicht?

Wanneer is een veiligheidshelm verplicht? In diverse sectoren geldt op veel plekken een verplichting. In principe gaat het daarbij om plekken waar er sprake is van risico op vallende objecten.

Daarom is het dragen van een veiligheidshelm vaak verplicht in onder andere de bouw, maar ook in productiebedrijven of in bedrijven waarin gewerkt wordt met hijskranen.

Het is op locatie altijd te zien of het dragen van een veiligheidshelm verplicht is. Hier is namelijk een universeel pictogram voor. Het is een blauw pictogram met daarop een witte helm afgebeeld. Is dit pictogram ergens zichtbaar, bijvoorbeeld met een sticker of een bord, dan moet een veiligheidshelm worden gedragen.

Valschade is een van de grootste risico’s in sectoren waarin op hoogte wordt gewerkt. Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen en voorzorgsmaatregelen kan de kans dat bijvoorbeeld een stuk gereedschap of materiaal naar beneden valt nooit helemaal uitgesloten worden. Een veiligheidshelm kan zeer veel leed en in extreme gevallen zelfs een dodelijke afloop voorkomen.

Voor wie is deze helm verplicht?

Wanneer een veiligheidshelm verplicht is, betreft dit uiteraard een verplichting voor op locatie aanwezige medewerkers. De verplichting gaat echter verder dan dat. De verplichting kan gelden voor iedereen die op locatie aanwezig is. Dus ook bezoekers/gasten of investeerders. Iedereen dient voldoende beschermd te zijn tegen vallende objecten of andere risico’s voor het hoofd.

Verschillende soorten helmen

Een veiligheidshelm komt in verschillende gradaties. Wanneer een veiligheidshelm verplicht is, worden er soms ook eisen gesteld aan het type helm. Zo zal in de bouw een standaard veiligheidshelm niet altijd voldoen. Het kan zijn dat het dragen van een speciale bouwhelm verplicht is. Een bouwhelm is voorzien van een extra inwendig isolerend gedeelte dat een impact beter neutraliseert.

Online veiligheidshelmen bestellen

In de webshop van ARBO winkel kan iedereen online veiligheidshelmen bestellen. Ook voor andere PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) kan men terecht in onze webshop, of in onze fysieke winkel in Ede.

Reacties

 • Placeholder

  Rob

  20 / 03 / 2023

  Goedendag ik ben tegelzetter en nu wil de aannemer ook dat er een bouwhelm gedragen gaat worden binnen in de woning. Het gaat om een gewone nieuwbouw woning en in de badkamer moet een helm gedragen worden. In hoeverre kunnen ze dit verplichten

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company