Bouwhelm rood
Een bouwhelm: klinkt logisch als je in de bouw werkt. Wist je dat er op veel meer werkplekken gevaar op hoofdletsel bestaat? Denk aan wegenbouwers die vaak dicht in de buurt werken van grote machines. En medewerkers in magazijnen met hoge stellingen. Daar bestaat ook gevaar dat er iets op je hoofd valt. In de meeste gevallen is een veiligheidshelm of bouwhelm daarom verplicht op dit soort werkplekken. Wanneer draag je een rode bouwhelm?
Veiligheidshelm of bouwhelm?
Soms worden verschillende benamingen gebruikt voor hetzelfde. Toch is dat niet altijd zo. De ene helm is van lichter materiaal gemaakt dan de andere. Aan een bouwhelm worden strenge eisen gesteld. Ze zijn sterker aan de buitenkant en door de extra laag aan de binnenkant is de bescherming nog beter. Let daarom goed op de eigenschappen van de helm die je aanschaft.
Een bouwhelm in het rood draag je niet zomaar
Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar een kleur bouwhelm kunt kiezen. De kleur van de helm zegt namelijk iets over de functie van de drager. Een rode bouwhelm is exclusief bedoeld voor brandweerlieden. Niet alleen in het geval van brand, maar bij het uitvoeren van een inspectie op de bouwplaats bijvoorbeeld. Zo is voor iedereen in de omgeving direct duidelijk wat de drager van de helm komt doen. Dat creëert duidelijkheid en veiligheid.
Heeft een bouwhelm een houdbaarheidsdatum?
Ja dat klopt. In de loop van de jaren verliest het materiaal wat van de stevigheid en daardoor wordt ook de mate van bescherming lager. Door uv-straling of temperatuurverschillen kan het materiaal broos worden of uitharden. De theoretische levensduur van de uitrusting is 5 jaar vanaf de fabricagedatum (zie datum onder het vizier). De werkelijke levensduur van de uitrusting hangt af van de intensiteit, de frequentie, de gebruiksomgeving, de bekwaamheid van de gebruiker, het onderhoud, de opslag enz. Afhankelijk van het materiaal en het gebruik is een bouwhelm drie of vijf jaar geldig. Daarna moet je echt een nieuwe kopen. Bij schade aan je helm moet je deze direct vervangen. Er is een risico dat de bescherming niet meer goed werkt. Ook al zie je er niets aan.