Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Hoe lang is een veiligheidshelm geldig?

 • Door Mark
 • 18 / 12 / 2020 2
Hoe lang is een veiligheidshelm geldig?

Een veiligheidshelm is een bijzonder nuttig en in veel omgevingen verplicht persoonlijk beschermingsmiddel. De helm beschermt het hoofd en jaarlijks wordt er zeer veel (ernstig) letsel voorkomen dankzij goede helmen. Er worden zelfs levens door gered.

Iedereen zal begrijpen dat een veiligheidshelm na een impact vervangen dient te worden. Maar stel nu dat de helm nooit een impact te verwerken krijgt: hoe lang is een veiligheidshelm geldig in dat geval? Onbeperkt? Dat is zeker niet het geval. Want net als voor veel andere producten geldt ook voor veiligheidshelmen dat hun werking na verloop van tijd af kan nemen. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen. Daarom vertellen wij in deze blog meer over de geldigheid van veiligheidshelmen en wat verstandig is.

Hoe lang is een veiligheidshelm geldig?

Dus de belangrijke vraag: hoe lang is een veiligheidshelm geldig? Elke veiligheidshelm moet bijna altijd na vijf jaar vervangen worden. Voor veel helmen geldt zelfs dat deze nog eerder vervangen moeten worden. Ook wanneer er nooit iets gebeurd is en de helm nooit een impact heeft hoeven te verwerken. Dit heeft te maken met de afnemende eigenschappen van de materialen waarvan de helm vervaardigd is.

Zeer sterke helmen van de zwaarste kwaliteit moeten vaak na vijf jaar vervangen worden. Voor de helmen uit de lichtere categorieën, of die gemaakt zijn van materialen die sneller hun eigenschappen verliezen, geldt zelfs vaak dat deze eerder vervangen moeten worden.

Elke veiligheidshelm heeft een indicator waarop te zien is wanneer deze is geproduceerd. Zo weet je eenvoudig wanneer het tijd is om de helm te vervangen. Ten minste: wanneer je weet hoe lang jouw type veiligheidshelm geldig is. Onderstaand een overzicht van de houdbaarheid:

 • Polyethyleen (PE): 3 jaar
 • ABS-polymeriaat (ABS): 5 jaar
 • Polyamide (PA): 5 jaar
 • Polycarbonaat (PC): 5 jaar
 • Textielfenol: tussen 5 en 10 jaar
 • Glasvezelpolyester: tussen 5 en 10 jaar

Online een veiligheidshelm kopen

Bij ARBO winkel kun je eenvoudig online een veiligheidshelm kopen. Je hebt keuze uit diverse soorten, categorieën en kleuren.

Reacties

 • Placeholder

  Arbowinkel.nl

  12 / 07 / 2023

  Hoi Jan,

  Dat is afhankelijk van het materiaal waarvan de helm is.
  Hieronder een overzicht met de gebruikelijke houdbaarheid

  Polyethyleen (PE): 3 jaar
  ABS-polymeriaat (ABS): 5 jaar
  Polyamide (PA): 5 jaar
  Polycarbonaat (PC): 5 jaar
  Textielfenol: tussen 5 en 10 jaar
  Glasvezelpolyester: tussen 5 en 10 jaar

 • Placeholder

  Arbowinkel.nl

  12 / 07 / 2023

  Deze houdbaarheidsperiode begint in principe vanaf de productiedatum. Deze datum is vaak in de helm zelf gestempeld of geprint. Het is dus niet vanaf de verkoopdatum of het begin van gebruik. Dit komt doordat het materiaal van de helm - meestal kunststof - onderhevig is aan slijtage, zelfs als het niet wordt gebruikt. Factoren zoals zonlicht, temperatuurschommelingen en vocht kunnen de helm geleidelijk aan aantasten.

  Hoewel de helm na deze periode niet meteen onbruikbaar wordt, neemt de beschermingscapaciteit wel geleidelijk af. Het is dus aan te raden om de helm na deze periode te vervangen, of eerder als de helm beschadigd is of een sterke impact heeft gehad.

 • Placeholder

  jan van boxtel

  10 / 07 / 2023

  Wat is de houdbaarheids datum van een zaaghelm met gehoorbescherming??

 • Placeholder

  G.a. Severijn

  17 / 02 / 2023

  En nu de vraag vanaf wanneer gaat deze houdbaarheid in? Producten datum.
  Verkoop datum. Of
  Van het gebruik.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company