Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Veilig de hoogte in - praktische tips

Veilig de hoogte in - praktische tips

Veilig werken op hoogte vereist een juiste combinatie van kennis, training en uitrusting. Door te investeren in adequaat materiaal en met het volgen van de juiste procedures, valt risico verder te verminderen.

Veiligheidsartikelen voor veilig werken op hoogte

Ongelukken bij werken op hoogte kunnen vaak voorkomen worden met de juiste preventie. In ons vorige blog veilig werken op hoogte zijn een aantal belangrijke praktische vuistregels met (video)tips opgenomen over valbeveiligingssystemen en het belang van voorlichting, onderhoud en training. In deze blog bespreken we enkele essentiële producten voor veilig werken op hoogte, met speciale aandacht voor de actiemaand mei, die bijna afloopt.

Persoonlijke Valbeveiliging

Persoonlijke valbeveiliging is cruciaal voor het werken op hoogte. Hieronder vallen harnassen, veiligheidslijnen en anti-trauma riemen:

 • Harnassen: een goed passend harnas verdeelt de impact van een val over het lichaam en houdt de gebruiker rechtop. Dit harnas zorgt er ook voor dat het lichaam en de rug via de veiligheidslijn rechtop blijft bij een val. 
 • Verminderen het risico op hangtrauma door de doorbloeding op gang te houden na een val met de anti trauma riem. Hiermee is vrij kunnen bewegen met de benen en het weer op gang brengen van de doorbloeding mogelijk in de gevaarlijke hangfase na de val.
 • Veiligheidslijnen of vallijnen met geïntegreerde schokdempers zorgen voor de demping via een veilige verbinding met een vast punt. De solide lijn is bevestigd aan een veilig ankerpunt. Het harnas is bevestigd aan deze vallijn die is voorzien van bevestigingshaken.

Gebruik van geschikte veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen met antislipzolen bieden essentiële grip en stabiliteit om uitglijden en struikelen te voorkomen. Ze beschermen de voeten ook tegen scherpe voorwerpen, botsen en vallende materialen. Bovendien bieden ze ondersteuning om vermoeidheid te verminderen tijdens langdurig werken. Of je nu op ladders, steigers, daken of hoogwerkers werkt, een goede grip dient uitglijden en struikelen te voorkomen.

Dit voorkomt niet alleen verwondingen, maar zorgt er ook voor dat werknemers efficiënter en zelfverzekerder kunnen werken. Veiligheidsschoenen reduceren het valrisico. Werken op hoogte kan extra fysieke belasting en stress veroorzaken, vooral op de voeten en enkels. Veiligheidsschoenen bieden de nodige ondersteuning om vermoeidheid te verminderen, comfort te verhogen en om de juiste lichaamshouding te behouden. 

Bescherming met veiligheidshandschoenen en bouwhelm

Veiligheidshandschoenen bieden ook extra grip, wat belangrijk is bij het veilig kunnen vasthouden Ook is het risico op snij- en schuurwonden minder met sterke, en snijbestendige materialen die de handen beschermen tegen scherpe objecten. Werken op hoogte betekent vaak ook werken met diverse gereedschap en materialen. Een goede grip is essentieel om te voorkomen dat objecten wegglippen op hoogte. PBM werkhandschoenen zijn ontworpen met antislipmaterialen die de grip verbeteren, zelfs in natte of olieachtige omstandigheden.

Bouwhelm bij werken op hoogte: met de kans op vallende materialen of andere objecten levert de bouwhelm ook basale bescherming om de schok impact bij botsen te absorberen en om te beschermen bij vallende voorwerpen. De helm verdeelt de kracht van de impact over een groter gebied, waardoor de kans op ernstig letsel aanzienlijk of het buiten bewustzijn raken wordt verminderd. Dit is vooral belangrijk bij werken op hoogte, waar de kans op vallen of botsen na de val groter is (ook bij een val aan een vallijn in een harnas). Veel PBM helmen zijn bovendien uitgerust met reflecterende strips of zijn verkrijgbaar in opvallende kleuren zoals oranje of geel. Dit verhoogt de zichtbaarheid van de werknemer, vooral in omgevingen met weinig licht of bij slecht weer.

Een moderne bouwhelm is ontworpen met het oog op comfort en pasvorm zodat de helm stevig op zijn plaats blijft zitten met langdurig draagcomfort. Verstelbare banden en ventilatieopeningen zorgen ervoor dat de helm goed past en de drager koel blijft. 

Afbakening en zichtbaarheid bij werken op hoogte 

 • Verkeerskegels zijn verder belangrijk voor het veilig kunnen markeren van de gevarenzone bij vallende objecten en/of het voldoende veilig en op afstand kunnen (om)leiden van omstanders en/of verkeer  Ze zorgen voor duidelijke zichtbaarheid en veiligheid.
 • Veiligheidsvesten, een voldoende reflecterend veiligheidsvest zorgt voor optimale zichtbaarheid, vooral in slecht verlichte omstandigheden. Dit is cruciaal voor zowel verkeersregelaars als bouwvakkers. Bekijk onze reflectie-proof veiligheidsvesten.
 • Afzetlint en barrières dienen om duidelijk af te bakenen waar mensen wel en niet mogen komen. Dit helpt om ongevallen te voorkomen en zorgt voor een georganiseerde werk- of evenementen omgeving. 

Bekijk ons assortiment voor veilig werken op hoogte  Ga veilig de hoogte en profiteer nu in de maand mei nog van 20% korting op dit assortiment. 

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company