
Om branden te blussen kun je verschillende soorten brandblussers aanschaffen. Eén van de populairste soorten brandblussers is de schuimblusser. Schuimblussers vind je in bedrijven, maar ook bij veel mensen thuis. Lees in deze blog alles over de werking van een schuimblusser.
Hoe werkt blusschuim in een schuimblusser?
Een schuimblusser maakt gebruik van een combinatie van water en een schuimvormend middel. Zodra je de blusser activeert, wordt het mengsel via drukgas naar buiten gespoten. Het water koelt het vuur, terwijl het schuim als een deken over de brand ligt en deze verstikt door de zuurstoftoevoer af te sluiten. Dankzij deze dubbele werking is het blusschuim zeer effectief tegen beginnende branden.
Hoe gebruik je een schuimblusser?
Het bedienen van een schuimblusser is eenvoudig. Richt de spuitmond op de basis van de brand en knijp in de hendel. Vergeet niet om vooraf de borgpen of beveiliging te verwijderen. Door deze handeling komt het schuim onder druk vrij en wordt de brand bestreden.
Welke soorten branden blus je met een schuimblusser?
Schuimblussers zijn geschikt voor brandklasse A en B. Dat betekent dat je er veilig branden mee kunt blussen die ontstaan in vaste stoffen (zoals hout of papier) én brandbare vloeistoffen (zoals benzine of olie). Sommige modellen zijn ook geschikt voor brandklasse C (gassen). Let op: altijd controleren of de schuimblusser voorzien is van de juiste classificatie.
Wat zijn de voordelen van een schuimblusser?
Schuimblussers hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van andere typen blussers:
- Minimale nevenschade: In tegenstelling tot poederblussers laat blusschuim weinig residu achter.
- Veilig voor apparatuur: Kan beperkt worden gebruikt op elektrische installaties tot 1000V (raadpleeg de specificaties).
- Gemakkelijk schoon te maken: Het schuim is relatief eenvoudig te verwijderen na gebruik.
- Milieuvriendelijker: Moderne schuimblussers bevatten biologisch afbreekbare schuimmiddelen.
Bestel jouw schuimblusser eenvoudig online
Op zoek naar een betrouwbare schuimblusser van 6 liter? In de webshop van Arbowinkel vind je een ruim assortiment aan gecertificeerde blussers, geschikt voor thuis, op kantoor of in de industrie. Neem gerust contact op bij vragen – onze specialisten helpen je graag verder met advies op maat.
Veelgestelde vragen over schuimblussers
Is een schuimblusser geschikt voor gebruik op elektrische apparatuur?
Ja, veel schuimblussers zijn veilig te gebruiken op apparatuur tot 1000 volt, mits je minimaal één meter afstand houdt. Controleer altijd de specificaties op het etiket.
Wat is het verschil tussen een AB en een ABC blusser?
AB-blussers zijn geschikt voor vaste stoffen en vloeistoffen. ABC-blussers zijn ook geschikt voor gasbranden. De schuimblusser is meestal een AB-blusser, tenzij anders vermeld.
Kan een schuimblusser bevriezen bij lage temperaturen?
Standaard schuimblussers kunnen bevriezen onder 0°C. Voor gebruik in koude ruimtes zijn vorstbestendige modellen beschikbaar.
Moet een schuimblusser jaarlijks worden gekeurd?
Ja, voor zakelijk gebruik is jaarlijkse keuring volgens de NEN 2559 verplicht. Dit waarborgt de werking en veiligheid van het blusmiddel.
Hoe lang gaat een schuimblusser mee?
De gemiddelde levensduur is 10 jaar, mits correct onderhouden. Na gebruik of bij beschadiging moet de blusser worden vervangen of hervuld.