
Brandblussers zijn essentieel voor elke werkomgeving. Alleen veel organisaties zijn niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen met brandblusser onderhoud. In dit artikel lees je alles over hoe vaak een brandblusser gekeurd moet worden, welke normen van toepassing zijn en hoe ARBO centrum je kan ontzorgen om volledig te voldoen aan de brandveiligheidseisen op de werkvloer.
Brandblusser onderhoud - Belangrijk bij brandveiligheid op de werkvloer
Veel bedrijven hebben brandblussers, maar weten niet zeker of ze voldoen aan de eisen voor onderhoud. Wanneer moet een brandblusser gekeurd worden? En wat zijn de risico’s als dat niet gebeurt? In deze blog leggen we je alles uit over het belang van brandblusser onderhoud en hoe je voldoet aan de wettelijke verplichtingen.
Waarom is onderhoud van brandblussers verplicht?
Brandblussers zijn onmisbaar in iedere organisatie. Maar alleen het hebben van een brandblusser is niet voldoende: regelmatig onderhoud aan brandblussers is wettelijk verplicht en essentieel om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Als werkgever ben je namelijk verplicht om te zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden, waaronder goed functionerende blusmiddelen.
Wettelijke verplichting voor brandblusser onderhoud
Volgens het Bouwbesluit 2012 moet een brandblusser minstens eens per twee jaar worden onderhouden. In risicovolle omgevingen – zoals werkplaatsen, fabrieken of gebouwen met veel personeel – is het sterk aan te raden om dit vaker te doen.
In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij opslag van gevaarlijke stoffen, geldt zelfs een jaarlijkse onderhoudsplicht volgens aanvullende wetgeving zoals het Besluit Gevaarlijke Stoffen en milieuwetgeving.
Bovendien schrijft de NEN 2559 norm voor dat draagbare brandblussers regelmatig onderhouden moeten worden. Dit betekent in de praktijk vaak een jaarlijkse controle, zeker als er ook brandslanghaspels aanwezig zijn, die verplicht jaarlijks volgens NEN 671-3 moeten worden gekeurd.
Hoe wordt brandblusser onderhoud uitgevoerd?
Een professionele keuring volgens de NEN 2559 houdt in dat brandblussers gecontroleerd worden op werking, druk en algemene staat. De controle wordt uitgevoerd door REOB-gecertificeerde onderhoudsdeskundigen.
Afhankelijk van het type blusser is groot onderhoud vereist na:
- 5 jaar (schuim- en natblussers)
- 10 jaar (CO₂-blussers)
- 20 jaar: blussers worden meestal volledig afgekeurd en vervangen
Let op: Sommige verzekeraars stellen strengere eisen en verlangen vaker onderhoud. Regelmatig en professioneel onderhoud voorkomt niet alleen problemen bij schadeclaims, maar draagt ook direct bij aan de veiligheid van je medewerkers.
Welke soorten brandblussers onderhouden wij?
ARBO Centrum verzorgt keuring en onderhoud voor vrijwel alle gangbare blusmiddelen:
- Poederblussers
- Schuimblussers
- CO₂-blussers
- Nat-chemische blussers
- Brandslanghaspels (NEN 671-3)
Wanneer is een brandblusser mogelijk defect?
Let op de volgende signalen dat een brandblusser mogelijk niet meer functioneert:
- De drukmeter wijst buiten het groene gebied
- De verzegeling is verbroken
- Er is zichtbare schade, corrosie of lekkage
- De blusser is gevallen of verkeerd opgeslagen
Brandblussers laten keuren door ARBO Centrum
ARBO Centrum biedt professioneel brandblusser onderhoud en keuringen door erkende specialisten. Onze REOB-gediplomeerde experts voeren controles uit volgens de geldende normen, snel en tegen scherpe tarieven.
Tarieven onderhoud brandblussers:
Tijdens de keuring zorgen wij direct voor het noodzakelijke onderhoud. Wordt een blusser goedgekeurd, dan ontvangt deze een officiële keuringssticker. Wordt de blusser afgekeurd, dan kijken we altijd eerst of reparatie mogelijk is. Als dat niet het geval is, adviseren wij tijdige vervanging.
Waarom is goedgekeurde brandbeveiliging zo belangrijk?
Het gebruik van een afgekeurde brandblusser kan grote gevolgen hebben bij brand. Denk aan het weigeren van schadevergoedingen door de verzekering, strafrechtelijke aansprakelijkheid en serieuze risico’s voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers.
Kortom: wil je écht verzekerd zijn van een veilige werkomgeving en voldoen aan de wet- en regelgeving? Laat je brandblussers onderhouden door ARBO Centrum, dé specialist in brandveiligheid en arboveiligheid.
Veelgestelde vragen over onderhoud van brandblussers
Hoe vaak moet een brandblusser worden gekeurd?
Volgens het Bouwbesluit 2012 is het verplicht om een brandblusser minstens eens per twee jaar te laten keuren. In de praktijk wordt jaarlijkse controle aanbevolen, vooral als er ook brandslanghaspels aanwezig zijn of als je werkt in een risicovolle omgeving.
Is onderhoud aan brandblussers verplicht?
Ja, onderhoud aan brandblussers is wettelijk verplicht voor bedrijven en organisaties. Dit valt onder de zorgplicht van de werkgever om een veilige werkomgeving te garanderen. De keuring moet worden uitgevoerd door een REOB-gecertificeerde deskundige.
Wat kost het onderhoud van een brandblusser?
De kosten voor onderhoud starten bij €32,50 per brandblusser. Bij grotere aantallen dalen de kosten per stuk. Zo betaal je bij 26 of meer brandblussers nog slechts €9,75 per stuk. De prijs is afhankelijk van het aantal en het type blusmiddel.
Wat gebeurt er als een brandblusser wordt afgekeurd?
Als een brandblusser wordt afgekeurd tijdens de keuring, kijken we of reparatie mogelijk is. Is herstel niet mogelijk, dan moet de blusser vervangen worden. Het gebruik van afgekeurde blussers is niet toegestaan en brengt risico’s met zich mee, zoals aansprakelijkheid bij brand.
Welke wet- en regelgeving geldt voor brandblusser onderhoud?
Brandblusser onderhoud valt onder het Bouwbesluit 2012, de Arbowet en de norm NEN 2559. In sommige situaties gelden extra regels, zoals uit het Besluit Gevaarlijke Stoffen of milieuwetgeving. Ook verzekeraars kunnen aanvullende eisen stellen.
Wie mag een brandblusser keuren?
Alleen officieel erkende en REOB-gecertificeerde onderhoudsbedrijven mogen brandblussers keuren en onderhouden. Na goedkeuring wordt de blusser voorzien van een keuringssticker die de geldigheid aantoont.