Terug

Vanwege beperkte bezetting kan de levertijd iets langer zijn dan je van ons gewend bent. Bedankt voor je begrip!

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven en particulieren
  • Aantrekkelijke volumekortingen

AED in de buurt - Wat je moet weten

AED  in de buurt  - Wat je moet weten

Een AED is een “Automatische Externe Defibrillator”. Het is een draagbaar apparaat waarmee een slachtoffer met een hartstilstand een schok toegediend kan krijgen. Zo kan er weer een hartslag op gang worden gebracht. Een AED is dus een apparaat dat levens kan redden.

De buurt AED - Het belang van snel handelen bij een hartstilstand

In dit blog besteden we aandacht aan de buurt AED, een elektronisch apparaat dat levens kan redden bij een hartstilstand. Misschien heb je er wel eens van gehoord: dat grote apparaat met de plakkers die je op iemand kunt aanbrengen als deze plotseling bewusteloos raakt. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) helpt om het hartritme te herstellen, zelfs als je geen professionele reanimatie-ervaring hebt.

Hoe werkt een AED?

Bij een hartstilstand verwijder je eerst de bovenkleding van het slachtoffer. Het apparaat begeleidt je vervolgens stap voor stap: van het plaatsen van de elektroden tot het geven van een elektrische schok als dat nodig is. Het systeem is heel gebruiksvriendelijk en praat je door elke stap heen. Het enige wat je hoeft te doen, is de instructies volgen en de elektroden correct plaatsen.

Praktijkvoorbeeld van de buurt AED

Bron: Omroep Gelderland

Buurman komt zichtbaar geschokt aanlopen met de opmerking: “Mijn vrouw is dood.” Meteen rende de behulpzame buurtbewoner naar buiten en begon te reanimeren. Gelukkig kwam de ambulance snel, maar de eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Een buurt-AED kan dan het verschil maken. Zo'n AED apparaat is voor iedereen toegankelijk en zelfs zichtbaar in het donker. Zodra je je hebt aangemeld als burgerhulpverlener, ontvang je een sms met de locatie en toegangscode van de kast. Zo weet je precies waar je moet zijn en heb je snel de benodigde apparatuur binnen handbereik.

Wat kunnen we hieruit leren?

Het is dus echt van belang dat meer mensen kennis krijgen over het gebruik van de buurt AED en dat deze apparaten op strategische plekken in de buurt hangen. Door je aan te melden als burgerhulpverlener en te weten waar de AED's hangen, kun je een groot verschil maken.

Kortom: het leren gebruiken van een AED en het snel handelen bij een hartstilstand kunnen levens redden. De buurt-AED is een krachtig hulpmiddel dat, samen met opleving door opleidingsprogramma’s, de overlevingskans flink kan verhogen. Jouw actie kan het verschil maken tussen leven en dood.

Bewustwording en voorbereiding

Veel mensen weten dat een AED levens kan redden, maar niet iedereen realiseert zich dat zo'n apparaat dichtbij huis of in de buurt hangt. Het is belangrijk dat wij ons bewust zijn van de aanwezigheid van een buurt-AED en weten hoe we er snel gebruik van kunnen maken.

Wist je bijvoorbeeld dat de overlevingskans bij een hartstilstand binnen zes minuten met 50-80% kan toenemen? Elke minuut dat je wacht, daalt die kans met ongeveer 10%. Daarom is snelle hulp, zoals het gebruik van een AED, zo essentieel.

Wil je meer weten over het gebruik van AED’s of je aanmelden als burgerhulpverlener? Kijk dan op onze website voor meer informatie en trainingen. Hoe beter en breder een AED ingezet kan worden, hoe meer levens er kunnen worden gered. De vraag “wie mag een AED bedienen?” is dan ook eenvoudig: iedereen mag een AED bedienen.

Veelgestelde vragen over de buurt AED (klik op de vragen)

Kan ik een buurt AED bedienen?

Iedereen mag een AED bedienen. Ook als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, zal het je lukken. Elke AED is namelijk voorzien van duidelijke, stapsgewijze instructies. Door deze goed op te volgen, weet je zeker dat je de AED veilig gebruikt. Wordt de AED bovendien binnen zes minuten toegepast, dan is er zelfs een grote kans dat het slachtoffer de hartstilstand overleeft zonder blijvende schade.

Oefen met een AED – Waar moet je op letten?

Hoewel iedereen een AED mag en kan bedienen, weet je nooit zeker of je in een noodsituatie kalm blijft. Door te oefenen via een EHBO- of BHV-cursus vergroot je je zelfvertrouwen en vaardigheid. Zet de AED aan, plaats de elektroden op het borstbeen van het slachtoffer, en volg de gesproken instructies. AED apparaten analyseren zelf het hartritme en geven aan of een schok nodig is.

AED voor de buurt aanschaffen

AED’s hangen steeds vaker in woonwijken en openbare ruimtes. Ook steeds meer mensen kiezen ervoor om er zelf een aan te schaffen. Bekijk de mogelijkheden in de webshop van ARBO winkel. Daar vind je AED’s in diverse prijsklassen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company