Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Zwachtels

Zwachtels zijn veelzijdige en essentiële hulpmiddelen voor wondverzorging en het bieden van ondersteuning bij blessures aan verschillende delen van het lichaam. Je bestelt ze bij ARBO centrum.

Filters

Wat zijn zwachtels?

Zwachtels behoren tot de belangrijkste onderdelen van je EHBO-koffer. Ze bestaan uit een lange strook rekbare stof die je om een ​​verstuiking of spierverrekking kunt wikkelen. Het wordt ook wel een elastisch verband, rek zwachtel of drukverband genoemd. De zachte druk van het verband helpt de zwelling te verminderen, zodat het geblesseerde gebied comfortabeler aanvoelt. Als je van plan bent een zwachtel te kopen, dien je rekening te houden met korte rek zwachtels en lange rek zwachtels.

Waarom heb ik een zwachtel nodig?

Een zwachtel oefent een zachte, gelijkmatige druk uit op het weefsel rond een blessure om pijn en zwelling te verminderen. Het geeft ook ondersteuning aan een geblesseerd gebied. Mogelijk heb je om een ​​van de volgende redenen een zwachtel nodig:

  • Om de bloedtoevoer naar een ledemaat te verbeteren
  • Om een ​​spalk aan te brengen
  • Om een compress op zijn plaats te houden
  • Om koude of warme packs op hun plaats te houden
  • Om een aderlijke bloeding te stelpen

Rekbaarheid: lange rek zwachtel versus korte rek zwachtels

De rekbaarheid van een zwachtel is simpelweg in welke mate een verband uitrekt. Lange rek zwachtels bevatten elastische vezels die tot ongeveer 140% tot 300% van hun oorspronkelijke lengte uitrekken. Korte rek zwachtels zijn gewoven met katoenvezels en rekken ongeveer 30% tot 60% uit.

Sommige drukverbanden die bij wondverzorging worden gebruikt, hebben drie of vier lagen. Hoewel de totale uitgeoefende druk van het verbandsysteem kan worden aangegeven in millimeters kwikkracht (mm Hg), is het mogelijk dat individuele lagen niet worden aangeduid als korte of lange rek zwachels. Om het te weten te komen, rek je eenvoudig de zwachtel uit om het type te bepalen.

Hoe gebruik ik een zwachtel?

Zoals eerder al werd vermeld, zijn er zwachtels in verschillende maten en lengtes. Ze kunnen worden geleverd met metalen clips of tape om ze op hun plaats te houden. Een zwachtel kan het meest helpen om zwelling in de eerste dagen na je blessure te voorkomen. Je kunt het langer dragen, zolang het je pijn niet erger maakt.

Een compressieverband omdoen is eenvoudig en je kunt het ook thuis doen. Lukt het niet, vraag dan je zorgverlener om je te laten zien hoe je de zwachtel gebruikt. Met de volgende stappen kun je een zwachtel om je enkel wikkelen. Je kunt zwachtels ook om je knie, pols of elleboog wikkelen.

Zwachtel om enkel wikkelen

  • Houd het verband zo vast dat het begin van de rol naar boven wijst
  • Begin met het losse uiteinde van het verband op de bovenkant van je voet, onder je tenen. Laat je tenen uit het verband
  • Houd het losse uiteinde van het verband met één hand op zijn plaats. Wikkel met de andere hand het verband tweemaal in een cirkel om je voet. Wikkel het verband altijd van buiten naar binnen
  • Breng je hand naar je hiel nadat de bovenkant van je voet twee keer is omwikkeld.
    Ga door met het wikkelen van het verband in een spiraalpatroon. Laat je hiel onbedekt. Overlap de zwachtel met de helft van de breedte elke keer dat je rond je voet gaat.
  • Kruis het verband over je voet, beweeg naar boven en breng het achter je enkel door
  • Breng de zwachtel vervolgens naar beneden en kruis het over de bovenkant van je voet
  • Wikkel nadien het verband over je voet. Herhaal dit nog een keer. De zwachtel moet je hele voet bedekken vanaf de basis van de tenen tot ongeveer 10 centimeter boven je enkel
  • Breng de zwachtel om je kuit en wikkel het in opwaartse cirkels richting je knie. Stop met wikkelen onder je knie. Je hoeft het verband niet opnieuw om je kuit te wikkelen
  • Maak het uiteinde vast aan de rest van het verband. Gebruik geen metalen clips waar je huid zich plooit, zoals je knieholte

Zwachtel om een ​​pols wikkelen

Rol de zwachtel op als deze nog niet is opgerold. Wikkel het verband een paar keer om de hand, te beginnen bij de basis van de vingers. Wikkel het vervolgens om de hand tussen duim en wijsvinger. Omcirkel de pols meerdere keren en eindig ongeveer 10 centimeter boven de pols. Maak het uiteinde vast met clipsluitingen of tape.

Wanneer moet ik de zwachtels in mijn EHBO-koffer vervangen?

Zwachtels mogen volgens de fabrikant tot wel 50 keer gewassen worden zonder hun elasticiteit te verliezen. Hoewel de juiste zorg de levensduur van rekbare verbanden zal verlengen, zullen ze ongeveer elke zes maanden moeten worden vervangen bij veelvuldig gebruik, of wanneer de verbanden hun "stijfheid" verliezen en terugveren.

Wat zijn enkele veiligheids- en comforttips?

  • Wikkel het verband niet te strak omdat dit de bloedstroom kan afsnijden
  • Verwijder het verband minstens twee keer per dag. Wacht een paar minuten ​​en wikkel het dan opnieuw aan. Vraag je zorgverlener of je het verband 's nachts moet dragen
  • Verwijder het verband als een ledemaat koud, bleek, gevoelloos wordt of begint te tintelen. Wrijf zachtjes over het gebied. Wikkel het verband opnieuw aan als het gebied beter aanvoelt
  • Was het verband elke dag. Houd een extra elastisch verband aan voor het geval het verband dat je draagt ​​nat of vuil wordt

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn zorgverlener?

  • Je hebt pijn of krampen in de ledemaat waar het verband omheen is gewikkeld
  • Je hebt tintelingen of last van gevoelloosheid die niet weggaat nadat je het verband hebt verwijderd
  • Je hand of voet blijft koud of bleek nadat je het verband hebt verwijderd
  • Je merkt roodheid op die er niet was toen het verband voor het eerst werd aangebracht
  • Je hebt vragen of opmerkingen over het gebruik van de zwachtel

Zorg en onderhoud van zwachtels

Zwachtels moeten na gebruik goed worden gewassen, zodat huidcellen en oliën niet vast komen te zitten in de vezels van het verband en de integriteit van het textiel beschadigen. Zwachtels kunnen in de machine of met de hand worden gewassen; wassen in de machine heeft over het algemeen de voorkeur. Als de verbanden eenmaal door de centrifuge zijn gegaan, zijn ze gemakkelijk op te hangen en drogen ze veel sneller.

Dagelijks wassen wordt aanbevolen, vooral als er lotions of crèmes worden gebruikt. Als de bandages machinaal gewassen zijn, is het aan te raden om de uitgerolde bandages in een waszak te doen om de stof te beschermen tijdens de wascyclus (gebruik een zachte wascyclus).

Zwachtels kunnen het beste in warm water worden gewassen (40 tot 60° C); Als de verbanden erg vuil zijn, kunnen ze worden gewassen op 95° C.

Het is beter om meer dan één set verband te hebben - één om te dragen, één om te wassen. De sets moeten afwisselend worden aangebracht om de ingebouwde elasticiteit van de zwachtels te herstellen en hun effectiviteit te verlengen.

Tips voor handwasprocedure

  • Begin met het vullen van een kom, een emmer of de gootsteen met water. De zwachtels moeten voorzichtig in het water worden gedompeld om ze te bevochtigen.
    Voeg een kleine hoeveelheid wasoplossing toe
  • Laat de zwachtels een paar minuten weken
  • Voor een betere reiniging wrijf je de vezels van de zwachtels voorzichtig tegen elkaar, zonder ze overmatig uit te rekken
  • Maak vervolgens de kuip leeg en vul hem opnieuw met water - dompel of spoel de schone zwachtels grondig om ze te ontdoen van resterende zouten en oliën van transpiratie
  • Knijp voorzichtig in de zwachtels om overtollig water te verwijderen

Wasoplossingen

Bijtende reinigingsmiddelen, oplosmiddelen, reinigingsmiddelen op petroleumbasis enz. Kunnen de dunne vezels van zwachtels vernietigen. Gebruik milde zeep of wasmiddelen, vrij van bleekmiddel, chloor, wasverzachters of andere wasadditieven.

Sommige fabrikanten van verbanden bieden wasoplossingen voor het wassen van de verbanden. Hun wasoplossingen zijn samengesteld om olie, lichaamszuren en huidzouten snel en gemakkelijk te verwijderen zonder de stof te beschadigen; Het gebruik van deze speciaal ontworpen oplossingen wordt ook aanbevolen voor zwachtels en zal helpen om hun levensduur te verlengen en stevig te houden.

Drogen van zwachtels

Gewassen zwachtels moeten aan de lucht worden gedroogd. Als je een droger gebruikt, moet de draaiknop worden ingesteld op een droogcyclus zonder warmte, omdat overmatige blootstelling aan hitte het textiel van het verband kan verzwakken of zelfs beschadigen.

Wanneer verbanden aan de lucht worden gedroogd, is het belangrijk om het resterende water niet overmatig uit het materiaal te trekken, te knijpen of uit te wringen. Door de zwachtels op te rollen in een handdoek en voorzichtig in de handdoek te knijpen voordat ze te drogen worden gelegd, wordt het droogproces versneld. De verbanden mogen nooit opgerold in een handdoek blijven liggen.

Of het verband nu aan de lijn wordt gedroogd of plat te drogen wordt gelegd, blootstelling aan direct zonlicht moet worden vermeden. Het wordt aanbevolen om een ​​handdoek op een droogrek te leggen en het verband erop te drogen. Als je de zwachtel rechtstreeks aan een rek of paal hangt om droog te laten druipen, kan het gewicht van het water het materiaal uitrekken.

Kunnen rek zwachtels worden gestreken?

Nee, strijken is niet nodig of aanbevolen. Wanneer de verbanden uit de was worden gehaald, moeten ze worden opgehangen zodat ze plat zijn en niet gedraaid. Zodra ze droog zijn, moeten ze stevig worden opgerold voor opslag en toekomstige toepassing.

Verdere informatie

Raadpleeg altijd je zorgverlener om ervoor te zorgen dat de informatie die op deze pagina wordt weergegeven over het gebruik van korte en lange rek zwachtels, van toepassing is op je persoonlijke omstandigheden.

Wist u dat u ook voor brandblussers bij ons terecht kan?

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company