Terug

Advent bij ARBO centrum! Klik hier en bekijk onze socials voor dagelijkse deals!

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Dit is hoe je een wondinfectie voorkomt

Dit is hoe je een wondinfectie voorkomt

Een wond is vervelend: die wil je natuurlijk liever niet hebben. Heb je deze wel, dan is het vooral belangrijk dat de wond niet nog vervelender wordt. Een wond die niet goed schoon is, kan namelijk geïnfecteerd raken. Wanneer dit gebeurt, ben je een stuk verder van huis. Niet alleen zal het helen van de wond nog langer duren; een infectie is vaak ook pijnlijk en in uiterste gevallen zelfs gevaarlijk. Je wilt dit dus voorkomen. Maar hoe? Dit is hoe je een wondinfectie voorkomt.

Maak de wond meteen schoon met water

Heb je een wond opgelopen? Maak deze dan meteen schoon met water. Doe dit overvloedig. Zeker wanneer het een open wond betreft. Deze wonden zijn vaak vuil, zeker wanneer je de wond hebt opgelopen door een val. Er kan dan bijvoorbeeld zand of aarde in de wond achterblijven wanneer deze niet goed wordt schoongespoeld. Zorg er dus altijd voor dat je dit doet. Ook al lijkt de wond schoon.

 

Smeer niets op de wond

Het kan verleidelijk zijn om een zalf op de wond te smeren. Veel mensen doen dit, in de veronderstelling dat dit verlichting biedt. In veel gevallen doet dit echter meer kwaad dan goed. Door zalf of crème op de wond te smeren, verhoog je de kans dat deze gaat ontsteken. Niet doen, dus.

 

Reinig eventueel wél de huid rondom de wond

Om een wondinfectie te voorkomen, is het ook belangrijk om de huid rondom de wond schoon te houden. Deze spoel je ook af met water, maar eventueel kun je de huid rondom de wond verder desinfecteren met een goed desinfectiemiddel. Betadine (Jodium) is hiervoor zeer geschikt.

 

Verbind de wond met steriel gaas

Is het nodig om de wond te verbinden? Doe dit dan met steriel gaas en verband. Dit minimaliseert de kans op infecties. Niet-steriele verbandmiddelen vergroten de kans hierop, omdat hierdoor bacteriën kunnen gaan groeien.

 

Houd de wond schoon en vervang verband regelmatig

Een wond heeft tijd nodig om te helen. Pas wanneer de gehele wond een stevige korst gevormd heeft, of wanneer de huid weer helemaal is gedicht, neemt de kans op een wondinfectie af. Tot die tijd is het belangrijk om de wond goed schoon te houden. Blijf deze dus regelmatig spoelen met schoon water en zorg daarna ook weer voor een schoon verband. Het is niet per se nodig om bij een kleinere wond steriele verbandmiddelen te blijven gebruiken. Gebruik je een normaal gaasje/verband of een pleister, zorg dan dat je deze minimaal dagelijks wisselt om infectie te voorkomen.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company