Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Verschillende soorten brandmelders: dit zijn de belangrijkste

Verschillende soorten brandmelders: dit zijn de belangrijkste

Het is belangrijk om goede brandmelders te hebben. Sterker nog: het is wettelijk verplicht. Maar wat voor soort melders zijn er eigenlijk? In deze blog leggen wij je meer uit over de verschillende soorten brandmelders. Je weet waarschijnlijk direct welke soort brandmelder je moet hebben. Zo niet: neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Vast of op batterijen

Brandmelders kunnen worden aangesloten op het lichtnet. Zulke melders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht gesteld in alle woningen. Deze melders hebben een back-up batterij. Dat is belangrijk, want ook als de stroom uitvalt, moet een brand gemeld kunnen worden. Je kunt ook kiezen voor brandmelders die alleen werken op batterijen. Deze kunnen worden geplaatst op plekken waar geen stroomvoorziening is, maar waar wel sprake is van risico op brand.

Optisch of thermaal (hittemelders)

Brandmelders kunnen brand op twee verschillende manieren detecteren. Er zijn optische brandmelders (rookmelders) en thermale brandmelders (hittemelders). De meest gebruikte brandmelders zijn rookmelders. Deze detecteren de aanwezigheid van rook in de lucht en slaan alarm. Toch is er op sommige plekken behoefte aan hittemelders. Hittemelders werken net iets anders. Deze slaan alarm bij een plotselinge sterke stijging in temperatuur. In sommige gevallen wordt dit namelijk eerder opgemerkt dan rook. Denk aan zeer “schone” branden waarbij nauwelijks rookontwikkeling is. Maar ook wanneer een brand in een andere ruimte ontstaat, kan het zo zijn dat hitte eerder wordt gedetecteerd dan rook.

Slimme brandmelders

Met name de laatste jaren vormen “slimme” brandmelders de norm. Wat is een slimme brandmelder? Wanneer er een brand wordt gedetecteerd, slaat de melder alarm door middel van een luid signaal. Een slimme brandmelder gaat verder. Deze kan bijvoorbeeld een signaal sturen naar je smartphone, zodat je ook gealarmeerd wordt wanneer je niet thuis bent. Ook kunnen beheerders van alarminstallaties of hulpdiensten automatisch worden gewaarschuwd.

Bestel jouw ideale brandmelder in de webshop

In de webshop van ARBO winkel vind je alle soorten brandmelders. Schaf snel en eenvoudig jouw perfecte exemplaar aan.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company