Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
  • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wanneer gebruik je een AED?

  • Door Mark
  • 14 / 01 / 2021 0
Wanneer gebruik je een AED?

De AED heeft de afgelopen jaren een sterke opmars beleefd. Op steeds meer openbare plekken en in steeds meer woonwijken vind je een AED. Ook steeds meer huishoudens schaffen zelf een AED aan. Dat is een goede zaak, want AEDs redden levens.

De AED heeft de afgelopen jaren een sterke opmars beleefd. Op steeds meer openbare plekken en in steeds meer woonwijken vind je een AED. Ook steeds meer huishoudens schaffen zelf een AED aan. Dat is een goede zaak, want AEDs redden levens. De kans dat iemand een hartstilstand overleeft, is bij een reanimatie met een AED vele malen groter dan bij klassieke reanimatie (met alleen borstcompressie en beademing). Maar wanneer gebruik je een AED? Bij een hartstilstand, uiteraard. Maar niet in alle gevallen.

Wanneer gebruik je een AED wel en niet?

Een AED gebruik je wanneer het slachtoffer een hartstilstand heeft. Er zijn echter gevallen waarin een AED niet gebruikt kan worden. Om je meteen gerust te stellen: je kunt altijd een AED proberen te gebruiken bij twijfel. De AED zal namelijk eerst een test uitvoeren om te kijken of een schok kan worden toegediend. Je kunt in principe een AED dus niet foutief gebruiken.

Wanneer een slachtoffer door een hartstilstand getroffen wordt, is er geen voelbare hartslag aanwezig. Dit dien je eerst te controleren. Het hart staat in veel gevallen echter niet helemaal stil. Er is sprake van ventrikelfibrilleren. Het hart klopt nog wel, maar het pompt geen bloed meer rond. In plaats van krachtige, rustige en regelmatige samentrekkingen klopt het hart zeer snel, onregelmatig en oppervlakkig. Wanneer hier sprake van is, kan door de AED een schok worden toegediend om de normale functie en het normale ritme terug te krijgen.

Wanneer er helemaal geen hartactiviteit is, zal de AED geen schok kunnen produceren. De AED zal hiervoor waarschuwen en laten weten dat er moet worden gestart met handmatige reanimatie. Ook wanneer er nog wel sprake is van een hartslag, kan de AED niet worden gebruikt. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn wanneer een slachtoffer buiten bewustzijn raakt door ernstige hartritmestoornissen. In sommige gevallen kan echter alsnog een schok worden toegediend: de AED zal zelf bepalen of er sprake is van een schokbaar hartritme.

Online een AED aanschaffen

In de webwinkel van ARBO winkel kun je online een AED aanschaffen. Wij bieden verschillende modellen in uiteenlopende prijsklassen en met verschillende functionaliteiten.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company