Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Wat is NEN 3140?

Wat is NEN 3140?

Wat is NEN 3140? Mensen die werken met elektrische apparatuur zijn er ongetwijfeld mee bekend. Dat geldt helemaal voor NEN 3140 keurmeesters.

NEN 3140 is een reeks voorschriften die zorgt voor het veilige gebruik van elektrische installaties. Alle elektrische installaties die in de organisatie worden gebruikt, dienen aan de NEN 3140 eisen te voldoen.

De NEN 3140 is in het leven geroepen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. NEN 3140 bestaat uit drie onderdelen:

 1. Instructie & aanwijzingen - hoe werkzaamheden moeten worden uitgevoerd en wie bevoegd zijn
 2. Inspectie & toezicht - inspecties van installaties, machines en arbeidsmiddelen.
 3. Beleid & procedures - beleid van de bedrijfsvoering van elektrische installaties en arbeidsmiddelen

Waarvoor dient NEN 3140?

Zoals zojuist geschreven: NEN 3140 dient ter bevordering van de veiligheid. Maar het is ook een controle-instrument. Doet zich een calamiteit voor, dan kan middels de NEN 3140 worden aangetoond dat aan alle eisen is voldaan. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld verzekeraars.

Wat is een NEN 3140 keuring?

Om aan te tonen dat elektrische apparatuur aan de NEN 3140 eisen voldoet, dient een periodieke NEN 3140 keuring plaats te vinden. Tijdens deze keuring bepaalt een NEN 3140 keurmeerster - de enige persoon die bevoegd is om deze keuring uit te voeren - of apparatuur aan de eisen voldoet. Is dit het geval, dan wordt een NEN 3140 keuringssticker aangebracht. Deze sticker bewijst dat het apparaat de keuring heeft doorstaan (en wanneer) en tot wanneer deze keuring geldig is.

NEN 3140 voor medewerkers

NEN 3140 stelt niet alleen eisen aan elektrische installaties, maar ook aan medewerkers die hieraan willen werken. Let op: het gaat niet om het werken MET de apparatuur, maar AAN de apparatuur. Bijvoorbeeld voor het plegen van onderhoud, het uitvoeren van een reparatie of het vervangen van onderdelen. Dit betreft overigens alle elektrische apparatuur en handgereedschappen. Dus niet alleen machines en gereedschappen vallen onder NEN 3140, maar ook bijvoorbeeld het koffieapparaat in de kantine.

Voor medewerkers geldt een NEN 3140 VOP of NEN 3140 VP certificering. VOP staat voor “Voldoende Onderricht Persoon” en “VP” voor “Vakbekwaam persoon.” Een medewerker die in het bezit is van het VOP certificaat mag onder begeleiding van een medewerker met een VP certificaat werkzaamheden aan elektrische installaties uitvoeren. Een medewerker met een VP certificaat mag dit zelfstandig doen.

Een NEN 3140 keuring mag dus alleen worden uitgevoerd door een keurmeester.

Hoe krijg je een NEN 3140 certificaat?

Middels een NEN 3140 cursus kun je het NEN 3140 certificaat behalen. Zowel voor het VP als het VOP certificaat is er een basiscursus en een herhalingscursus. Net zoals de keuring voor elektrische installaties geldt voor medewerkers dat het certificaat beperkt geldig is: drie jaar. Zoals een apparaat alleen een nieuwe NEN 3140 keuringssticker mag krijgen wanneer deze een nieuwe keuring doorkomt, mag een medewerker alleen werkzaamheden uitvoeren zolang zijn/haar certificaat geldig is.

Reacties

 • Placeholder

  John

  03 / 08 / 2022

  Bedankt voor het delen van uw artikel, het is zo nuttig voor mij. https://safetytrainings.nl/

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company