Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Frisse blik op veiligheid - Download onze checklist!

Frisse blik op veiligheid - Download onze checklist!

Veilig werken willen we allemaal, alleen vergt dit wel constante aandacht. Denk eens aan certificeringen, EHBO middelen voor de BHV, PBM's die periodieke controle behoeven en werkplekken die vrij dienen te zijn en blijven van onnodige of bedrijfsspecifieke risico’s.

Een frisse blik op veiligheid

Soms kan het in de noeste praktijk lastig zijn om het overzicht te behouden. Geen zorgen, wij helpen je namelijk op weg naar een compleet veilige werkomgeving. Na verloop van tijd kan het een uitdaging blijken om doorlopend alles up-to-date te houden. Zijn je certificeringen nog geldig? Heb je de juiste en voldoende  op voorraad? Klopt de controle op de verloopdatums nog? Kortom: ben jij up-to-date?

Werkplekken behoeven regelmatige controle op risico’s. Zijn deze nog voorzien van de juiste veiligheidsmaatregelen? Door risico’s afdoende te beoordelen identificeer je nieuwe gevaren. Zo ben je beter in staat om passende maatregelen te nemen.

Wanneer je exact in kaart krijgt wat de risico’s zijn dan kun je deze ook doelgerichter aanpakken en zo de kans op ongelukken en klachten sterk verkleinen. Dit leidt tot een vermindering van verzuim, efficiënter werken en gemotiveerde werknemers.  Zet daarom deze 1e stap en download de handige veiligheidschecklist en ontdek binnen 1 minuut of jij en je team veilig en goed voorbereid aan de slag kunnen.

Hoe valt veiligheid beter te borgen?

Maak een actuele analyse van de mogelijke risico's, brainstorm naar oplossingen en breng verbeteringen ook in praktijk. Het resultaat is een werkomgeving die voor iedereen veiligheid brengt in iedere betekenis van het woord.

Door open communicatie, gebaseerd op vertrouwen en respect, zal men zich vrij voelen om duidelijker bezorgdheid te uiten over potentiële risico's of gevaren en bovenal: om zelf ook verbeter voorstellen aan te dragen. Op de werkplek zelf kent men de specifieke situaties vaak het beste. Een actieve dialoog draagt bij tot de verbetering van doelgericht beleid vertaald naar praktische strategieën. Een actieve inbreng van alle betrokkenen maakt een betere uitvoering makkelijker. Dit is mogelijk met een actuele Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Veiliger werken: een levendig proces

Elk bedrijf met personeel moet inventariseren of en hoe het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor medewerkers. Dit kan door het identificeren van mogelijke bedrijfsspecifieke gevaren en het maken van maatwerk plannen om deze te verminderen. Dit wordt vastgelegd in een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak. Voor de risico’s stel je procedures op om te handelen als er iets gebeurt en bepaal je welke organisatie daarvoor nodig is in een BHV-plan.

In de RI&E dient ook een Plan van aanpak (PVA) te worden opgenomen waarin is beschreven welke maatregelen een werkgever en de BHV organisatie gaat nemen om de geconstateerde risico’s aan te pakken. Deze taken dragen bij aan het waarborgen van de veiligheid en het beperken van de gevolgen bij noodsituaties.

BHV-ers dienen dus goed getraind zijn en regelmatig te oefenen om hun vaardigheden op peil te houden. Deze verantwoordelijke taak is ook een waardevolle bijdrage aan de veiligheid op de werkvloer.   

PBM

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) spelen een grote rol bij de veiligheid. Zijn de helmen, handschoenen en brillen nog in goede staat? Controleer regelmatig of de PBM’s nog voldoen en zorg voor voldoende voorraad om werknemers te beschermen.

Veiligheidsartikelen

Ook veiligheidsartikelen zoals brandblussers, AED’s en EHBO-koffers vereisen periodieke controle en keuring. Dit voorkomt dat ze tijdens een noodgeval niet functioneren. Fabrikanten adviseren veiligheidsproducten tijdig te vervangen en regelmatig te keuren, zodat de werkplek altijd veilig blijft.

Ben jij up to date?

Met de veiligheidschecklist van ARBO centrum zorg je ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Wij helpen je namelijk op weg naar een compleet veilige werkomgeving. Met deze checklist ontdek je direct in een aantal stappen of jij en je team goed voorbereid en veilig aan de slag kunnen. De kernpijlers uit deze checklist:

  1. Certificeringen – Zijn alle certificaten van je medewerkers nog geldig? Dit is cruciaal voor zowel de veiligheid als de wetgeving.
  2. Risico’s minimaliseren – Regelmatig controleren van werkplekken op gevaren voorkomt ongelukken. Voer risicobeoordelingen uit om nieuwe risico’s tijdig te herkennen.
  3. Persoonlijke Bescherming – PBM’s zoals helmen, handschoenen en brillen moeten in topconditie zijn. Controleer regelmatig of deze nog voldoen en vul je voorraad op tijd aan.
  4. Veiligheidsproducten – Brandblussers, AED’s en EHBO-koffers moeten altijd goed functioneren. Laat ze regelmatig keuren, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Veiligheid, vitaliteit, veerkracht en werkgeluk op de werkvloer

Bij doelgerichte preventie aanpak past vooral een bewuste, pro-actieve cultuur waarin fouten maken mag, resultaten zichtbaar zijn en waarbij ook ruimte is voor een compliment of beloning. Dit stimuleert medewerkers om zich bezig te houden met veiligheid, zo leert de praktijk. Om dit beter te verankeren in organisaties en bedrijven zijn er praktische handvaten voorhanden:

  • Bewust bespreken van weerstanden en resultaten
  • Inventarisatie van risico's en dan in een meer dynamisch verbeterproces 
  • Beïnvloeden en belonen van gedrag
  • Stimuleren van actieve betrokkenheid
  • Het actief betrekken van het MT (waaronder voorbeeldgedrag)
  • Het op de werkvloer zelf veiligheidsproblemen (laten) oplossen

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company