Terug

  • Gratis verzending vanaf €100,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Welke brandblusser voor thuis?

Welke brandblusser voor thuis?

De brandblusser vormt een belangrijke component van de brandveiligheid thuis. Maar welke brandblusser is het beste geschikt voor thuisgebruik? In dit blog een overzicht van de diverse soorten brandblussers en blusmiddelen die inzetbaar zijn

Welke brandblusser is geschikt voor thuis?

Of het nu gaat om de keuken, garage of andere ruimtes in huis, het hebben van een geschikte brandblusser kan het verschil maken tussen het doven van een beginnende kleine brand en een calamiteit. In dit artikel en in de video over brandklassen helpen we je om de juiste keuze te kunnen maken voor juiste blusser.

Huishoudelijke branden kunnen door diverse oorzaken ontstaan, behalve bij het koken of elektrische storingen ook steeds vaker bij spontaan ontbrandende lithium-ion accu's.  De juiste brandblusser stelt je thuis in staat om een beginnende brand snel en effectief te blussen.

Soorten brandblussers

Er zijn diverse soorten brandblussers beschikbaar, elk ontworpen om specifieke soorten branden te bestrijden. Een overzicht van de meest voorkomende brandblussers type blusmiddelen voor:

  1. Schuimblussers: effectief bij brand blussen van vaste stoffen (klasse A) en vloeistoffen (klasse B). Ze veroorzaken daarbij in minimale blusschade en zijn eenvoudig te bedienen waardoor ze ook goed inzetbaar zijn voor gebruik in de woonkamer of slaapkamers thuis.

  2. Poederblussers: voor branden in klasse A, B, en C. Dit betekent dat deze blusser te gebruiken is voor het blussen van branden in vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Ze zijn krachtig en veelzijdig, maar kunnen ook veel blusmiddel (rest) poederrommel veroorzaken en daardoor vooral ook nevenschade bij elektronische apparatuur. Dit maakt dit type blusser minder geschikt voor huishoudens met veel elektronica.  

  3. Kooldioxide (CO2) Blussers CO2-blussers: ideaal voor het blussen van vloeistofbranden (klasse B) en elektrische branden. Ze laten geen residu achter, waardoor ze veilig zijn voor gebruik op elektronische apparaten of bij de inzet voor extra CO2 blusmiddel bereik in bepaalde ruimtes. CO2 blussers zijn minder effectief bij het blussen van branden van vaste stoffen en kennen een beperkte bluscapaciteit.

  4. Vetblussers zijn speciaal ontworpen voor keukenbranden veroorzaakt door vet en olie (klasse F). Deze blussers zijn essentieel in keukens waar het risico op vlam-in-de-pan bestaat. Ze doven het vuur zonder het risico dat het vet opnieuw ontbrandt.

  5. Lithium Blussers. Met de toenemende populariteit van elektrische apparaten en voertuigen die gebruikmaken van lithium-ion accu's, neemt ook het risico op accubranden toe. Lithium-ion accu's branden zijn moeilijk te blussen met conventionele blussers. De lithiumblusser is speciaal ontworpen om deze branden effectief te doven. Door de hitte van de brand te absorberen en (ont)branding daarbij te voorkomen.  Meer hierover in het blog over de lithium batterij blusser.


Waar op letten bij thuisgebruik?

Bij het kiezen van de juiste brandblusser voor je huis, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

  1. Toepassingsgebied. Overweeg welke ruimtes in je huis het grootste risico lopen op brand. Een schuim- of poederblusser is geschikt voor algemene ruimtes, terwijl een vetblusser essentieel is voor de keuken. 

  2. Capaciteit. Brandblussers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, aangeduid in kilogram of liter. Voor thuisgebruik is een brandblusser van 2 tot 6 kilogram/liter vaak voldoende. Grotere blussers bieden meer capaciteit maar kunnen zwaarder en moeilijker hanteerbaar zijn.

  3. Onderhoud en vervanging. Net als bij andere blussers is regelmatig onderhoud essentieel om de effectiviteit te waarborgen. Controleer de vervaldatum en zorg ervoor dat de blusser regelmatig wordt geïnspecteerd volgens de richtlijnen van de fabrikant.

  4. Gebruiksgemak. Zorg ervoor dat iedereen thuis ook weet hoe de brandblusser te gebruiken. Kies voor de blusser met eenvoudige bediening en duidelijke instructies. Een training of demonstratie bijwonen kan helpen om vertrouwd te raken met het gebruik ervan in noodsituaties.

Benut de handige online keuzehulp brandblussers via deze link. Meer over brandklassen en blusmiddelen in dit blog. In de video hieronder meer uitleg over de brandklassen en de bijbehorende blusmiddelen.

 

Tips voor brandveiligheid in Huis

  1. Investeer in rookmelders voor preventie brandveiligheid. Plaats rookmelders in elke slaapkamer, gang en op elke verdieping van je huis. Test de melders regelmatig en vervang de batterijen mits nodig.

  2. Oefen noodsituaties: Zorg ervoor dat je gezin een duidelijk evacuatieplan heeft en oefen dit regelmatig. Weten hoe je vlot en veilig je huis kunt verlaten, kan levens redden. De snelle inzet van een blusdeken maakt het mogelijk om beginnende vlammen soms al direct adequaat te doven. Meer hierover lees je in dit blusdeken blog

  3. Leer hoe de brandblusser werkt. Het is belangrijk dat iedereen in huis weet hoe een brandblusser werkt. De meeste brandblussers werken volgens de P.A.S.S.-methode: Pull (trek de pen uit), Aim (richt de blusser op de basis van het vuur), Squeeze (knijp in de hendel), en Sweep (beweeg de blusser heen en weer over de brand). 

  4. Let op risicovolle locaties. Brandblussers op makkelijk bereikbare plekken zoals bij uitgangen of vluchtroutes. Overweeg om meerdere blussers in grotere huizen of in ruimtes met een hoger risico, zoals de keuken, garage en bij elektrische oplaadpunten. Zorg ervoor dat deze ruimtes niet te vol zijn en dat gevaarlijke materialen goed zijn opgeborgen. 

  5. Regelmatige controle apparaten.  Controleer regelmatig de staat van je elektrische apparaten en hun accu's. Let op tekenen van slijtage, oververhitting of defecten, en vervang ze indien nodig.

Met de juiste brandblusser op de juiste thuis locatie valt de brandveiligheid beter te borgen. Of je nu kiest voor een schuimblusser, poederblusser, CO2-blusser, vetblusser of lithiumblusser, zorg ervoor dat je de juiste blusser kiest die past bij de risico’s in jouw woning. 

Voor thuisgebruik is een schuimblusser doorgaans de meest geschikte brandblusser doordat dit blusmiddel het beste geschikt is voor het blussen van branden in vaste stoffen en vloeistoffen en geen nevenschade veroorzaakt.

Opbergbox voor thuisgebruik brandblusser 

Een brandblusser bescherm-, of opbergbox is praktisch voor binnen en buiten gebruik. De beschermbox bevat een stabiele klemring met houderband voor de blusser. Dit voorkomt stoten of vallen en maakt het makkelijk om de blusser op een in het oog springende plek te plaatsen (en/of op de juiste hoogte). Meer tips voor het plaatsen van de blusser lees je in dit artikel.    


 

Brandblusser FAQ's bij thuisgebruik

Enkele relevante vaak voorkomende of FAQ-vragen en antwoorden bij het kiezen van de juiste brandblusser voor thuis:

Welke brandblusser is het beste voor gebruik in de keuken?

Voor de keuken is een vetblusser veelal de beste keuze. Deze blusser is speciaal ontworpen om branden veroorzaakt door vet en olie te bestrijden (klasse F). Dit type blusser dooft het vuur zonder dat het vet opnieuw ontbrandt, wat een veelvoorkomend risico is bij keukenbranden. Daarnaast kan een schuimblusser ook nuttig zijn in de keuken.

Hoe vaak moet ik mijn brandblusser controleren en onderhouden?

Brandblussers moeten minstens eenmaal per jaar worden gecontroleerd om te garanderen dat ze nog steeds effectief werken. Dit omvat het controleren van de drukmeter, de vervaldatum en de algemene staat van de blusser. Daarnaast is het belangrijk om de blusser na gebruik te laten hervullen of vervangen. Sommige blussers kennen specifieke onderhoudsvereisten, dus volg de instructies van de fabrikant.

Hoeveel brandblussers heb ik nodig in mijn huis?

Het aantal brandblussers dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huis en de risicogebieden. Over het algemeen is het aan te raden om minstens één brandblusser per verdieping te hebben. Plaats een blusser in de keuken, in de garage, en bij de hoofduitgangen. Voor grotere huizen kan het verstandig zijn om extra blussers te hebben, vooral in ruimtes waar brandgevaar hoger is. 

Wat moet ik doen als de brandblusser niet werkt tijdens een noodsituatie?

Probeer niet om de brand zelf onder controle te krijgen zonder een werkende blusser, vooral als de brand snel groeit. Je veiligheid gaat altijd voor. Vergeet niet om regelmatig het onderhoud te (laten)controleren en ervoor te zorgen dat andere gezinsleden ook weten hoe ze de blusser dienen te gebruiken

Kan ik een brandblusser gebruiken op een elektrisch apparaat dat nog aanstaat?

Een CO2-blusser of een poederblusser kan veilig worden ingezet bij elektrische branden (geen geleidende werking blusmiddel). Gebruik nooit een water- of schuimblusser op een brand die door een elektrisch apparaat wordt veroorzaakt, tenzij het apparaat eerst volledig is losgekoppeld van de stroom.

Hoe weet ik of mijn brandblusser nog goed werkt?

Controleer de drukmeter van de brandblusser; deze moet in het groene gedeelte staan. Controleer ook op fysieke beschadigingen, zoals roest, deukjes, of losse onderdelen. Als de blusser beschadigd is of als de drukmeter niet in het groene gedeelte staat, moet de blusser worden vervangen of gereviseerd.

Hoe werkt een lithiumblusser?

Een lithiumblusser werkt door de hitte van de brand te absorberen en te verminderen, waardoor verdere verbranding van de lithium-ion cellen wordt voorkomen. Dit type blusser is speciaal ontworpen om de intensiteit van accubranden te verminderen en verspreiding te voorkomen.   

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company