
Een veel gestelde vraag over brandveiligheid is: welke brandblusser gebruik je voor welke brand? Om daar een goed onderbouwd antwoord op te formuleren voor jouw organisatie, is het belangrijk om te weten welke types brandblussers er zijn en voor welke branden ze in meer of mindere mate geschikt zijn. Ontdek de mogelijkheden en opties in deze blog. We leggen uit waar je op moet letten bij het bepalen van welk type brandblusser voor jouw organisatie geschikt en het meest veilig is.
Welke brandblusser voor welke brand?
Zoals gezegd gaan we in deze blog op zoek naar welke brandblusser geschikt is voor welke brand. In de basis is het zo dat een brandblusser enkel geschikt is voor kleine, beginnende branden. We onderscheiden vier verschillende blusmiddelen. Maar waar je brandblusser ook mee gevuld is, die stelregel blijft overeind.
Nu we weten dat brandblussers enkel in te zetten zijn voor beginnende branden, kunnen we wat dieper ingaan op welke soorten brandblussers het meest geschikt zijn voor welke type branden. We onderscheiden vier verschillende soorten blusmiddel, namelijk: water, poeder, schuim en CO2. Daarnaast is het belangrijk om je bewust te zijn van de 6 verschillende type branden:
- Brandklasse A: Vaste stoffen
- Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
- Brandklasse C: Gassen
- Brandklasse D: Brandbare metalen
- Brandklasse E: Elektrische branden (tegenwoordig niet meer een eigen klase)
- Brandklasse F: Oliën en vetten
De waterblusser blust branden op basis van water. Water is een goedkoop middel om mee te blussen en is vorstgevoelig. Waar je verder rekening mee moet houden, is dat de brandblusser met water niet geschikt is voor branden die veroorzaakt zijn door olie of benzine. Waterblussers zijn geschikt voor klasse A branden.
De poederblusser is, zoals zijn naam doet vermoeden, gevuld met poeder. Een erg krachtig blusmiddel. Wist je dat de poederblusser zesmaal krachtiger dan de CO2 brandblusser? Het nadeel is dat er grote nevenschade kan ontstaan aan elektronische apparatuur na de brand. De poederblusser is geschikt voor het blussen van branden met de klassen A, B, C en D (en voormalige klasse E).
Naast de poederblusser en de waterblusser kennen we de zogenaamde sproeischuimblusser. Bij deze brandblusser is het blusmiddel schuim in combinatie met water. Hier wordt het zuurstof weggenomen van de brand. De sproeischuimblusser is geschikt voor branden uit de klassen A, B en F.
Als laatste variant onderscheiden we de CO2 brandblusser. Door deze brandblusser wordt het vuur verstikt met kooldioxide. De zuurstofconcentratie daalt waardoor het vuur zich niet meer kan verspreiden. De CO2 brandblusapparaten zijn geschikt voor branden uit de klassen B en C.
Brandblusser aanschaffen?
Je bent nu goed geïnformeerd over de verschillende soorten branden en met welk middel deze aan te pakken. Bestel de voor jou geschikte brandblusser eenvoudig en snel bij de ARBO winkel Ook is het mogelijk om deze korte informatievideo over welke brandblusser jij nodig hebt te bekijken. De online brandblusser keuzehulp via de ARBO centrum expertise is vaak het makkelijkste als handige online gids in een beperkt aantal klikken naar de juiste brandbluskeuze.
Veelgestelde vragen (klik op de FAQ's)
Welke brandklassen zijn er en welke blusmiddelen en brandblussers horen daarbij?
Branden worden onderverdeeld in verschillende klassen, elk met de meest geschikt type brandblusmiddelen:
- Brandklasse A: Vaste stoffen zoals hout en papier – schuimblusser, waterblusser
- Brandklasse B: Vloeistoffen zoals benzine en olie – schuimblusser, CO2-blusser, poederblusser
- Brandklasse C: Gassen zoals LPG en aardgas – poederblusser
- Brandklasse D: Brandbare metalen zoals magnesium – speciale metaalbrandblusser
- Brandklasse F: Vet- en oliebranden (keukenbranden) – vetbrandblusser
Kan ik een poederblusser binnenshuis gebruiken?
Hoewel een poederblusser zeer effectief is voor branden in brandklassen A, B en C, kan het veel nevenschade veroorzaken door het fijne poederresidu. Dit kan schadelijk zijn voor elektronica en interieur. Voor gebruik binnenshuis worden schuimblussers aanbevolen, omdat deze minder schade veroorzaakt en gemakkelijker schoon te maken is.
Welke brandblusser is geschikt voor elektrische branden?
Voor branden in elektrische apparatuur zijn CO2-blussers en bepaalde schuimblussers geschikt. CO2-blussers laten geen residu achter en is ideaal voor gevoelige apparatuur. Sommige schuimblussers zijn ook veilig voor elektrische branden; dit wordt aangegeven op het etiket van de blusser.
Hoe vaak moet ik mijn brandblusser laten controleren?
Volgens de Nederlandse regelgeving moet een brandblusser jaarlijks worden gecontroleerd door een gecertificeerd bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de blusser goed functioneert wanneer dat nodig is. Na gebruik moet een blusser altijd worden nagekeken en bijgevuld of vervangen.
Wat is het verschil tussen een sproeischuimblusser en een poederblusser?
Een sproeischuimblusser blust met een mengsel van water en schuim en is geschikt voor brandklassen A en B. Het veroorzaakt minder nevenschade, waardoor het ideaal is voor kantoren en woningen. Poederblussers werken met een fijn bluspoeder en zijn geschikt voor brandklassen A, B en C. Dit kan wel het nodige schoonmaakwinst vereisen na het blussen en soms gevoelige apparatuur zelfs beschadigen.