Terug

 • Gratis verzending vanaf €100,-
 • Achteraf betalen voor bedrijven vanaf €40,-
 • Gratis cadeau bij iedere bestelling

Welke brandblusser voor welke brand?

Welke brandblusser voor welke brand?

Een veel gestelde vraag over brandveiligheid is: welke brandblusser gebruik je voor welke brand? Om daar een goed onderbouwd antwoord op te formuleren voor jouw organisatie, is het belangrijk om te weten welke types brandblussers er zijn en voor welke branden ze in meer of mindere mate geschikt zijn. Ontdek de mogelijkheden en opties in deze blog. We leggen uit waar je op moet letten bij het bepalen van welk type brandblusser voor jouw organisatie geschikt en het meest veilig is.

Welke brandblusser voor welke brand?

Zoals gezegd gaan we in deze blog op zoek naar welke brandblusser geschikt is voor welke brand. In de basis is het zo dat een brandblusser enkel geschikt is voor kleine, beginnende branden. We onderscheiden vier verschillende blusmiddelen. Maar waar je brandblusser ook mee gevuld is, die stelregel blijft overeind.

Nu we weten dat brandblussers enkel in te zetten zijn voor beginnende branden, kunnen we wat dieper ingaan op welke soorten brandblussers het meest geschikt zijn voor welke type branden. We onderscheiden vier verschillende soorten blusmiddel, namelijk: water, poeder, schuim en CO2. Daarnaast is het belangrijk om je bewust te zijn van de 6 verschillende type branden:

 • Brandklasse A: Vaste stoffen
 • Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
 • Brandklasse C: Gassen
 • Brandklasse D: Brandbare metalen
 • Brandklasse E: Elektrische branden (tegenwoordig niet meer een eigen klase)
 • Brandklasse F: Oliën en vetten

De waterblusser blust branden op basis van water. Water is een goedkoop middel om mee te blussen en is vorstgevoelig. Waar je verder rekening mee moet houden, is dat de brandblusser met water niet geschikt is voor branden die veroorzaakt zijn door olie of benzine. Waterblussers zijn geschikt voor klasse A branden.

De poederblusser is, zoals zijn naam doet vermoeden, gevuld met poeder. Een erg krachtig blusmiddel. Wist je dat de poederblusser zesmaal krachtiger dan de CO2 brandblusser? Het nadeel is dat er grote nevenschade kan ontstaan aan elektronische apparatuur na de brand. De poederblusser is geschikt voor het blussen van branden met de klassen A, B, C en D (en voormalige klasse E).

Naast de poederblusser en de waterblusser kennen we de zogenaamde sproeischuimblusser. Bij deze brandblusser is het blusmiddel schuim in combinatie met water. Hier wordt het zuurstof weggenomen van de brand. De sproeischuimblusser is geschikt voor branden uit de klassen A, B en F.

Als laatste variant onderscheiden we de CO2 brandblusser. Door deze brandblusser wordt het vuur verstikt met kooldioxide. De zuurstofconcentratie daalt waardoor het vuur zich niet meer kan verspreiden. De CO2 brandblusapparaten zijn geschikt voor branden uit de klassen B en C.

Brandblusser aanschaffen?

Je bent nu goed geïnformeerd over de verschillende soorten branden en met welk middel deze aan te pakken. Bestel de voor jou geschikte brandblusser eenvoudig en snel bij de ARBO winkel

Ook is het mogelijk om onze korte informatie video over welke blusser jij nodig hebt te bekijken.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  ARBOwinkel.nl 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company