Terug

Advent bij ARBO centrum! Klik hier voor meer informatie en pak dagelijks een mooie deal!

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

Werkhandschoenen - Hoe maak je de juiste keuze ?

Werkhandschoenen - Hoe  maak je de juiste keuze ?

Bij werken met je handen wil je deze goed beschermen. Dit kan door het dragen van goede handschoenen. Maar hoe kies je de juiste werkhandschoen? Dat is grotendeels afhankelijk van de werkzaamheden. In dit blog geven we tips zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

De juiste werkhandschoenen

Of je nu in de bouw werkt, in een laboratorium of een andere werkomgeving, de juiste bescherming kan een aanzienlijk verschil maken. Elk soort werk vraagt om de juiste specifieke bescherming. Ben je bijvoorbeeld chauffeur? Werk je met chemicaliën of bedien je bijvoorbeeld zware machines? Zomaar wat voorbeelden van beroepen en uiteenlopende werkzaamheden met een best passende werkhandschoen.

Werkhandschoenen vormen een van de belangrijkste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) met de  diverse risico’s. Voor de één zijn snijbestendige handschoenen van groot belang, terwijl voor een ander bescherming tegen chemicaliën weer essentieel zijn. Zo is voor nog weer een ander een handschoen met een hoge vingergevoeligheid en goede grip bij natte en droge werkzaamheden juist doorslaggevend.   

Het is daarom goed om eerst stil te staan bij de risico’s die gepaard gaan met je werk. Stel jezelf de vraag: met welke gevaren kom ik dagelijks in aanraking en welke bescherming heb ik nodig? In bepaalde situaties zijn veiligheidshandschoenen verplicht (meestal aangegeven met een waarschuwingsbord) en soms simpelweg sterk aan te raden bij specifieke risico's. 

In andere gevallen zijn handschoenen niet verplicht maar sterk aanbevolen om hygiënische redenen. Ook wanneer er een risico is op verwondingen op het werk, hoe klein dit risico ook lijkt, is het verstandig veiligheidshandschoenen te dragen — beter voorkomen dan genezen! 

Hygiëne en het voorkomen van infecties

Een ander belangrijk voordeel van het dragen van werkhandschoenen is hygiëne. De juiste werkhandschoenen beschermen je handen tegen infecties en voorkomen dat ze vies worden. Dat is op twee manieren belangrijk. Je bent beschermd tegen infecties van buitenaf en van andere personen. Andere personen zijn óók beschermd tegen eventuele infecties die jij kunt overdragen. Daarom zijn handschoenen onmisbaar bij onhygiënische situaties of bij kans op infectiegevaar. Denk o.a. aan verroeste spijkers en de mogelijk flinke impact bij bloedinfecties.    

Comfortabel werken

Met werkhandschoenen is het comfortabeler werken. Je handen komen niet direct in contact met materialen en stoffen. Ook zijn ze beschermd tegen kou of hitte. Er zijn talloze situaties te bedenken waarin het dragen van werkhandschoenen je werk eenvoudiger en comfortabeler maakt.Ook blijven je handen hierdoor in betere conditie. Draag werkhandschoenen en je houdt je handen schoon en soepel soepel.

Pasvorm en comfort werkhandschoen belangrijk

Een handschoen dient ook comfortabel te zitten. Als je handschoenen te groot of krap zijn, kan dit je werk bemoeilijken of in verwondingen resulteren. Zorg dat de handschoenen aansluiten bij de veiligheidsbehoeften van jouw werk. 

Kies het juiste materiaal en de passende veiligheidsklasse. Controleer of de handschoenen aan de wettelijke normen voldoen; handschoenen uit categorie 3 moeten bijvoorbeeld voorzien zijn van een CE-markering (zie ook de FAQ's onder). Kies de juiste maat, zodat de handschoenen comfortabel zitten en effectief beschermen.

Zorg er daarom altijd voor dat je de juiste maat kiest en dat de werkhandschoenen goed om je handen aansluiten. Ook ventilatie en een open rug of een elastische pasvorm die soepel en zacht aanvoelen, kan een afweging zijn in het soort gebruik. 

Diverse soorten werkhandschoenen

Het kiezen van de juiste werkhandschoen is een belangrijk onderdeel van veilig werken. Het juiste type handschoen beschermt je niet alleen, maar zorgt er ook voor dat je comfortabel kunt werken. Heb je specifieke PBM handschoenen nodig voor jouw beroep?  

Afhankelijk van je werkomgeving brengen verschillende beroepen unieke risico’s met zich mee. Werkhandschoenen zijn een essentieel onderdeel van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Voor werk in de bouw zijn bijvoorbeeld snijbestendige handschoenen essentieel, terwijl in laboratoria handschoenen tegen chemische blootstelling nodig zijn. Voor werk waar grip belangrijk is, kan een handschoen met hoge vingergevoeligheid en een PU-coating de beste keuze zijn.

Om optimale veiligheid te garanderen, is het belangrijk het juiste type handschoen te kiezen. Hier volgen de belangrijkste types:

  • Handschoenen voor de chemische industrie: uit materialen zoals PVC, latex, nitril of polyurethaan, bieden bescherming bieden tegen chemische stoffen. Het materiaal vormt een barrière tussen uw huid en de chemische stoffen, waardoor de kans op huidirritatie, brandwonden of andere schade verminderd
  • Werkhandschoenen voor lichte bescherming: zoals in beroepen waar geen zware risico’s zijn, volstaan handschoenen van polyester en polyamide. 
  • Handschoenen voor snij- en schuurwerkzaamheden:  kevlar-handschoenen zijn o.a. ideaal bij risico is op snijwonden, dit biedt bovendien bescherming tegen schuren.
  • Werkhandschoenen met grip: katoenen handschoenen zijn geschikt wanneer bescherming en grip beide nodig zijn, maar let op: katoen is niet vochtbestendig en biedt weinig tot geen bescherming tegen hitte of chemicaliën. Een alternatief zijn handschoenen met PU-coating, die een betere grip en vingergevoeligheid bieden.
  • Waterdicht: voor vochtige omgevingen zijn waterdichte handschoenen, zoals lederen handschoenen of handschoenen met een NBR- of hydrofobe coating, aanbevolen. Leer biedt beperkte hittebescherming en comfort, terwijl NBR-coating zorgt voor een uitstekende grip.
  • Verhoogde grip en behendigheid om gereedschap, materialen en apparatuur vast te houden en te manipuleren. Dit vermindert het risico op ongelukken en zorgt voor een efficiëntere en veiligere uitvoering van taken.
  • Thermische bescherming Bepaalde werkzaamheden vereisen bescherming tegen extreme temperaturen. De werkhandschoen kan thermische isolatie bieden om handen te beschermen bij een koude of warme omgeving. Vooral belangrijk in sectoren zoals de bouw, metaalbewerking of laswerk, waar werken in extreme temperaturen vaak voorkomt.
  • Vermindering van het risico op besmetting  waar hygiëne van groot belang is, zoals in de gezondheidszorg of voedselverwerkende industrie. Dan zijn deze werkhandschoenen van vitaal belang.
    Dit voorkomt verspreiding van bacteriën, virussen en andere micro-organismen door direct contact te vermijden. 

Afhankelijk van de werkomgeving en de bijbehorende risico’s speelt het materiaal van de handschoen een cruciale rol. Enkele veelgebruikte materialen en hun eigenschappen:

  • Leer: Duurzaam, geschikt voor bescherming tegen scherpe objecten en beperkt hittebestendig.
  • Latex of rubber: Flexibel en sterk bestand tegen diverse chemicaliën.
  • Katoen of stof: Ademend en comfortabel, ideaal voor lichte taken.
  • Synthetische materialen: Nitril en polyester bieden doorprikbescherming en zijn bestand tegen oliën en chemicaliën

    Kies werkhandschoenen die goed passen, voldoen aan de juiste veiligheidsnormen en aansluiten bij de specifieke risico’s van je werk. Zo werk je comfortabel en veilig. Meer details kun je lezen in de  uitklapbare FAQ's onder.  


Vaak voorkomende vragen of FAQ's over werkhandschoenen  

Welke maat werkhandschoen moet ik kiezen?

Het is belangrijk dat de handschoen nauw aansluit op je hand voor optimale bescherming en draagcomfort. Je kunt de juiste maat eenvoudig bepalen door de omtrek van je hand te meten en deze te vergelijken met de maattabel van de fabrikant.

Wat is het verschil tussen nitril en latex handschoenen?

Nitril handschoenen zijn sterker en beter bestand tegen chemicaliën en doorboringen dan latex. Daarnaast zijn nitril handschoenen een goede keuze voor mensen met een latexallergie. Latex handschoenen zijn flexibeler en bieden een betere tactiele gevoeligheid. 

Hoe vaak moet ik mijn werkhandschoenen vervangen?

Dit hangt af van het type werk dat je uitvoert en de intensiteit waarmee u de handschoenen gebruikt. Als er tekenen van slijtage, scheuren of verlies van beschermende eigenschappen zichtbaar zijn, is het tijd om de handschoenen te vervangen. 

Welke PBM categorie werkhandschoenen zijn er zoal?

Werkhandschoenen kunnen ook worden geclassificeerd op basis van het risico waartegen ze beschermen, ieder met een bijbehorende norm:

EN 420 - Algemene vereisten
EN 388 - Mechanische risico's
EN 374 - Chemische, biologische en stralingsrisico's
EN 407 - Hitte en vuur
EN 511 - Koude
EN 60903 - Elektriciteit
Categorieën veiligheidshandschoenen

Veiligheidshandschoenen zijn onderverdeeld in drie categorieën:

Categorie 1: Voor minimale risico’s, zoals huishoudhandschoenen die beschermen tegen licht vuil.
Categorie 2: Voor middelzware risico’s, zoals bescherming tegen snijden en schuren. Deze handschoenen zijn gecertificeerd door een keuringsorganisatie.
Categorie 3: Voor onomkeerbare of dodelijke risico’s, zoals hitte, elektriciteit en chemicaliën. Deze handschoenen zijn gecertificeerd en ondergaan extra EG-typeonderzoek om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Een indeling naar diverse soorten werkhandschoenen  afgestemd op bepaalde vaak voorkomende  beroepsrisico’s

  • Snijbestendige handschoenen: Voor iedereen die werkt met scherpe objecten, zoals in de bouw of metaalbewerking, zijn deze handschoenen een must.
  • Thermische handschoenen: Als je met extreme temperaturen werkt, zowel hitte als kou, dan bieden deze handschoenen de nodige isolatie zoals bij de hittebestendige handschoenen 
  • Chemisch resistente handschoenen: Onmisbaar voor werk in laboratoria of met schadelijke chemicaliën. Gebruik dan de werkhandschoen met een chemische weerstand  
  • Elektrisch isolerende handschoenen: Voor elektriciens en anderen die met elektriciteit werken, bieden deze handschoenen essentiële bescherming.

Hoe vaak moet ik mijn werkhandschoenen vervangen?

Sommige handschoenen, zoals katoenen of stoffen handschoenen, kunnen worden gewassen. Handschoenen van leer, nitril of rubber kunnen echter hun beschermende eigenschappen verliezen als ze gewassen worden. Raadpleeg de gebruiksinstructies van de fabrikant.

Werkhandschoenen moeten regelmatig gecontroleerd worden op slijtage en schade. Zodra er scheuren, gaten of verlies van beschermende eigenschappen zichtbaar zijn, is het tijd om jouw handschoenen te vervangen. Voor langdurige bescherming is het belangrijk om de juiste handschoen voor het werk te kiezen en deze regelmatig te vernieuwen. Bestel eenvoudig nieuwe handschoenen uit ons assortiment 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company