Terug

Vanwege beperkte bezetting kan de levertijd iets langer zijn dan je van ons gewend bent. Bedankt voor je begrip!

  • Gratis verzending vanaf €200,-
  • Op rekening (Billink) voor bedrijven vanaf €40,-
  • Aantrekkelijke volumekortingen

In deze situaties is een bouwhelm verplicht

In deze situaties is een bouwhelm verplicht

Over het nut van een bouwhelm hoeven we niet te discussiëren. Er zijn tal van plaatsen waar het dragen van een bouwhelm verplicht is. Dat is natuurlijk niet voor niets. Een bouwhelm is in veel gevallen een onmisbaar PBM en de beste manier om je hoofd te beschermen. Maar in welke situaties is een bouwhelm verplicht?

Voorbeelden van situaties waarin een bouwhelm verplicht is

Er is geen vaste lijst van situaties waarin een bouwhelm verplicht is. Of een bouwhelm verplicht is of niet, is afhankelijk van bepaalde risico’s. Is er sprake van één (of meerdere) algemene risico’s uit de onderstaande opsomming, dan zal een bouwhelm verplicht zijn:

  • Wanneer er sprake is van gevaar door vallende objecten
  • Wanneer er wordt gewerkt met hoge machines
  • Op plaatsen waar er een risico is op het stoten van het hoofd
  • Op plaatsen waar het hoofd bekneld kan raken
  • Waar er een risico is op het maken van een val

Wie bepaalt de verplichting?

In de praktijk komt het erop neer dat op zeer veel plekken de bouwhelm verplicht is. Maar wie bepaalt die verplichting? Hiervoor is de uitvoerder verantwoordelijk. De verantwoordelijke uitvoerder zal door middel van universele borden duidelijk maken dat het dragen van een bouwhelm verplicht is voor iedereen die op de locatie werkt of deze bezoekt. Dit gebeurt met een rond, blauw bord met daarop een pictogram van een witte helm.

Ook verstandig wanneer het niet verplicht is

Op veel plekken is het verplicht om een bouwhelm te dragen. Wanneer het niet verplicht is, kan het alsnog verstandig zijn om een bouwhelm te dragen. Niemand houdt je tegen. Investeren in veiligheid is nooit verkeerd en je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen dan onnodig risico nemen. Het dragen van de helm kan bovendien zorgen voor meer gemoedsrust. Je weet zeker dat je goed beschermd bent. De helm beschermt namelijk niet alleen tegen een impact, maar ook onder andere tegen hitte, straling en schadelijke stoffen.

De functie van de verschillende kleuren bouwhelmen

Op een bouwplaats heeft de kleur van een bouwhelm vaak een specifieke betekenis. Deze kleurcodering helpt om snel te zien wie welke functie of verantwoordelijkheid heeft. Hoewel dit per organisatie iets kan verschillen, zijn dit de meest voorkomende kleurafspraken:

  • Witte helm: Voor leidinggevenden, ingenieurs en hoger management. Een bouwhelm wit wordt vaker gedragen door leidinggevenden of managers, maar ook specialisten die op een bepaald gebied eindverantwoordelijkheid hebben. Denk aan ingenieurs en voormannen.
  • Gele helm: een bouwhelm geel is voor alle arbeiders en uitvoerende medewerkers. Ook bij grond verzetten. 
  • Blauwe helm:  de bouwhelm blauw Voor (uitvoerend) technisch personeel zoals elektriciens, loodgieters en timmermannen. 
  • Groene helm: Voor veiligheidsfunctionarissen zo als handhavers of controleurs van de Arbowet of EHBO-personeel de bouwhelm groen
  • Rode helm: de bouwhelm rood Wordt vaak gedragen door brandwachten of brandveiligheidspersoneel.
  • Oranje helm: de bouwhelm oranje meestal gedragen oor bezoekers of tijdelijke krachten op de bouwplaats.
  • Grijze helm: Soms gebruikt door stagiairs of nieuwe medewerkers in opleiding.

Het hanteren van een duidelijke kleurcodering draagt bij aan de veiligheid en efficiëntie op de bouwplaats.

Schaf jouw bouwhelm aan in de webshop

Heb jij een goede bouwhelm nodig? Bekijk dan de bouwhelmen in onze webshop. Wij leveren niet alleen diverse soorten helmen, maar ook bouwhelmen in verschillende kleuren. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid en herkenbaar bent op de bouwplaats.

Veelgestelde vragen over bouwhelmen

1. Wanneer is het dragen van een bouwhelm verplicht?

Een bouwhelm is verplicht wanneer er risico is op hoofdletsel, zoals vallende voorwerpen, stoten, beknelling of valgevaar. De verplichting wordt vastgesteld door de uitvoerder op locatie.

2. Hoe lang gaat een bouwhelm mee?

Gemiddeld gaat een bouwhelm 3 tot 5 jaar mee, afhankelijk van gebruik, blootstelling aan zonlicht (UV) en mechanische belasting. Controleer altijd de productiedatum en de staat van de helm.

3. Mag ik een bouwhelm met stickers of markeringen beplakken?

Het wordt afgeraden om zomaar stickers of verf aan te brengen op een bouwhelm. Sommige lijmstoffen of chemicaliën kunnen het materiaal aantasten. Gebruik alleen goedgekeurde markeringen.

4. Waarom zijn er verschillende kleuren bouwhelmen?

Kleuren op bouwhelmen geven functie of rol aan. Bijvoorbeeld: wit voor leidinggevenden, geel voor arbeiders, blauw voor technici, groen voor veiligheidspersoneel. Zo is snel zichtbaar wie wat doet op de werkvloer.

5. Hoe weet ik of mijn bouwhelm nog veilig is?

Controleer regelmatig op scheurtjes, vervorming of andere schade. Is de helm blootgesteld aan een zware impact of over de houdbaarheidsdatum? Dan moet hij direct vervangen worden.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ARBO centrum 8,1 / 10 - 1000+ Reviews @ Feedback Company